Blog

Pravilna nega dlake kod pomeranaca

Pravilna nega dlake kod pomeranaca

1 - KUCNA NEGA

 

Dlaka pomeranaca se sastoji od dlake i poddlake, funkcija poddlake je da stiti psa od hladnoce. Preteranim iscetkavanjem ili ostecivanjem poddlake moze doci do njenog trajnog gubitka ili do bolesti takozvane Alopecije. Zato je jako vazno da buduci vlasnik Pomeranca zna da pravilno neguje dlaku i poddlaku psa. Predlog je kupanje bar dva puta mesecno, a po potrebi i cesce. Ne treba preterivati zato sto se dlaka jako sporo susi zato mi predlazemo da nakon kupanja pas 24h ne izlazi napolje. Jedna od mozda najvaznijih stvari sto se kucne nege pomeranaca tice je koriscenje pravilne cetke i na pravilan nacin. Takozvana grabuljica je jedan od najvecih neprijatelja poddlake pomeranaca.

 

Zato je treba maksimalno izbegavati. Koristite cetke sa ravnim zupcima da ne stete poddlaku.

Takodje neznim pokretima samo izvucete dlaku nema potrebe za agresivnim cetkanjem kao ni za izvlacenjem poddlake. Sasvim je dovoljno da jednom u 2-3 dana predjete tom cetkom i pregledate psa da li se negde ucebao (ucebotine se najcesce stvaraju ukoliko je pas navlazio dlaku). Sve ostalo ce odrazavati adekvatan groomer koji se razume u ovu rasu i koji ima visegodisnje iskustvo sto vam je takodje jako bitna stvar. Zato se dobro raspitajte o salonu i ljudima koji tamo rade pre nego sto odvedete vaseg psa. Za preporuke o grooming salonima mozete nam pisati na mejl ili instagram profil.

 

*Kozmetika*

Na trzistu postoji jako puno kozmetike za pse sto dosta otezava izbor, nasa topla preporuka je BLOOP kozmetika koja nije agresivna i na prirodnoj je bazi.

 

  • Poseduju  sampone za stence sa Pantenolom bez parabena za pse do godinu dana starosti.
  • Sampone za volumen dlake sa keratinom i kolagenom 
  • Sampone za pse sa belom dlakom za prelep i potpuno beo izgled dlake
  • Sprejeve za rascesljavanje dlake
  • Maska za dlaku

 

Sve informacije mozete pronaci klikom na sledeci link:

https://www.instagram.com/p/CYBu4ALKnN5/

 

2 - GROOMING

 

Pomeranac zahteva redovan odlazak na grooming, obavezne higijenske tretmane (ciscenje usiju, ciscenje sapica, skracivanje noktica…)

Sto se tice frizure kod Pomeranaca najcesca je takozvana BOO frizura koja je postala popularna po psu cije je ime BOO iako preslatka frizura nije bas preporucljiva iz razloga sto moze doci do ostecenja poddlake.

 

*Nas savet je da se pas nakom promene kompletne dake tacnije kada izadje iz manki faze (o njoj cemo nesto vise pistati u nekom od narednih blogova) da se pas oblikuje. To je najzdravija frizura za pomerance i takodje ce vam oblikovanje sapica pomoci u pravilnom odrzavanju higijene psa posto ce se drasticno smanjiti zadrzavanje prljavstine u tom predelu.*

 

3 - CRVENILO ISPOD OCIJU

 

  • Sto se tice crvenila ispod ociju kod svetlih pasa nas savet je da taj predeo odrzavate suvim, tj da cim pas suzama pokvasi taj predeo vi ga obrisete takodje ima puno efikasnih krema koje se mazu ispod ociju i smanjuju pojavu crvenila.
  • Takodje bitna stvar za resavanje ovog problema je da psu pocnete da dajete umesto obicne flasiranu vodu koja pomaze.
  • Jos jedna stvar je i da pas moze imati reakciju na odredjenu hranu tako da mozete pokusati sa drugom hranom, mozda nekom bas za osetljivije pse ili manje masnom hranom. 

 

NAPOMENA: Sve navedeno u tekstu je iskljucivo nase misljenje na osnovu naseg iskustva kao odgajivaca ove rase. Mi nismo strucni kada su u pitanju zdravlje i dlaka psa. Sve napisano je samo nase misljenje, ukoliko vas pas ima problem sa dlakom ili kozom obavezno se javite veterinaru ili groomeru.

Share this Post:

Related Posts: